Ko shamo of de bende

De ko shamo’s nog even in het zonnetje zetten


vandaag koudste temperatuur op de middag -3°C zo zonder frakske, zonder dons……..
Ze vragen naar extra maïs om een vetlaagje op te bouwen

Ko shamo back in time

Back in time, a lot of ko shamo’s are no longer existing,

 


Groei en bloei: mei 2015

Groei en bloei….

we zijn weer een maandje verder….
Een maand waarin er onvoldoende regen is gevallen, waardoor de zware leemgrond kurkdroog aan het worden is.
Vele gieters water hebben met mijn watermobiel de serres en de kwekerij bereikt.Maar als je ziet hoe alles groeit en bloeit, dan heb je er dat met alle plezier voor over.
Mijn ko shamo’s zitten in deze periode meestal in hun broedhok want het is nog een maandje kweekperiode, zodat de meeste van mijn onderhoudsploeg van de tuin niet hun werk kunnen doen….jullie weten het nog…de onderhoudsploeg van mijn bloementuin zijn mijn ko shamo’s. Het enige onkruid dat er nu vooral staat zijn de netels, en die weigeren ze echt op te eten…Ik geef hun gelijk.
De houten bakken die voor het bloemengedeelte staan, zijn dit jaar voor het eerst geplaatst, eigenlijk zijn dat recuperatiebakken, die anders in heet containerpark bij het sloopafval zouden terechtgekomen zijn.
Op het ogenblik staan er vier dergelijke bakken, waarvan één bestemd is voor de kruiden in de keuken, in de andere bakken zijn vooral bloemen gezet waarmee ik verleden jaar een goede ervaring had als potplant, of zoals de akeleien die dit jaar voor het eerst bloeien, of agapanthussen die ook verleden jaar in een pot werden geplaatst.

De mooiste bloeiers van mei

[FAG id=6339]

 

En er is wel altijd een haantje dat denkt dat hij me moet komen helpen, zoals deze die mijn werkplaats ingenomen heeft:

Ko shamo

Ko shamo

En nog altijd kunnen de vorderingen in de kwekerij gevolgd worden via de volgende link
Zaaischema bloemen

Ko shamo kuikens…

Ko shamo kuikens

….NEEN…. die zijn we absoluut niet vergeten..Tussen alle opgroeiende plantjes in de veranda hebben ook de ko shamo kuikens hun plaats gevonden.
Er zijn er van verschillende leeftijden, maar de oudsten zijn op dit ogenblik van schrijven, ongeveer zes weken groot…..ja nog maar zes weken groot…Als men dit ras vergelijkt met andere rassen, dan lopen kuikens op deze leeftijd reeds buiten of zijn een heel stuk groter….Plus het feit dat de kuikens ook geen onderdons hebben, en ze continu warmte moeten krijgen….Tenminste als je wilt dat ze goed opgroeien, en dat doen ze. Er zijn vooral bonte ko shamo’s tussen, maar ook een klein aantal koeken en ook de witte kleurslag….
Dus mijn veranda is nu verdeelt in twee: aan de ene kant de kuikens, ons Treesje, en aan de andere muren de zaailingen, en daar tussen palaveren we, en proberen we onze weg te zoeken, met daarbij de accomodatie van onze twee katers……Ik hunker echt naar het warme weer, zodat er vlugger ruimte komt in de veranda….. En ja hier komen zekuiken1
kuiken2

kuiken3

kuiken4

Ko shamo

Ko shamo’s en foto’s, foto’s…
Ik vermoed dat ik door de jaren heen duizenden foto’s van mijn lievelingsras gemaakt heb, velen daarvan niet gebruikt op mijn blog vandaar……

lees hier méér over de ko shamo

De ko shamo kuikens

Er bestaat echt niets mooiers dan twee ko shamo hennetjes die samen hun kuikens gaan opvoeden. Dat het goed gaat gaan, dat ziet men nu al op de foto’s. Het koekoek hennetje haar kuikens zijn geboren op twee augustus, en het zwarte hennetje haar kuikens zijn geboren op 12 augustus.
ko-shamo-k

ko-shamo-k1
ko-shamo-k2
ko-shamo-k3Méér informatie  over ko shamo’s vind u op de volgende link: http://gondagrammet.be/ko-shamo/

een korte samenvatting van een rotperiode

De zomermaanden werden bepaald door een echte rotperiode.
Door het inbrengen van een aantal dieren van een andere fokker, ook al werden zeer hoge quarantaine richtlijnen in acht genomen… op dag drie: uitbraak van pokken bij de ko shamo’s. Dus de ko shamo’s die binnengebracht werden, hadden op het moment van verhuis geen enkel teken van de pokken, maar ze waren wel drager van het pokkenvirus.
Het pokken virus gierde als een tornado door de hokken van de volwassen dieren: gevolg: veertien dieren stierven, waaronder eigenlijk bijna al mijn tophanen.

De rotperiode is dus voorbij, gelukkig dat de kuikens immuun waren.
Dus een nieuwe start: een start met zestien hanen en vierentwintig hennen… een start met het aantal maximale hanen en hennen om bepaalde lijnen volledig opnieuw op te bouwen
Om deze te kunnen huisvestigen werd het aantal duiven drastisch ingekrompen: een duiventil veranderde in een ko shamo nachthok, met drie extra nachthokken voor de ko shamo’s.

Ook elders werden dieren ondergebracht om bepaalde kleurslagen en lijnen te redden. Mijn grote dank aan hen..

Ik zal altijd de volgende dieren in mijn gedachten houden….
De witte haan en opperbaas
23-0

De zuivere blauwe haan zonder enige andere kleur
13-0

De eerste en tweede generatie zwart zonder enig spoor van rood of zilver, de tweede generatie stierf.
En beide koekoek haantjes

Het takenlijstje van de ko shamo’s

Vandaag was het de opruimbeurt ‘na de winter’ in de tuin, al de verdorde twijgen en bloemen gingen richting composthoop.

De ko shamo’s bekeken mij maar heel raar, ze kwebbelden er op los.. moesten overal bij zijn, en vooral.. vooral vonden ze die hoopjes takken en twijgen zo interessant… hoopjes doe je toch uiteen, niet?

Ik heb dus eens goed flink gereseneerd met hen, heb hun taken voor de rest van de lente, zomer en herfst nog eens goed uitgelegd….

Dat ze vooral overal mogen scharrelen zodat het onkruid verwijderd wordt als het uitkomt, maar dat ze wel moeten afblijven van al de bloemen en planten die opnieuw gaan verschijnen.

Dat als ze een put willen graven om zich zelf in te draaien, dat niet mogen doen op het paadje, maar wel tegen de afscheiding met de buren waar de zon altijd rond het middaguur zo lekker schijnt.

Dat ze wel de wortelbeschermers rond de buxussen en jonge lavendelstruikjes moeten laten staan…

Dat ze vooral heel veel moeten genieten van al hun ruimte die ze hebben….

En als ze dat allemaal willen doen, zodat ik in de bloementuin niets meer hoef te doen, zij als tegenprestatie van mij gratis kost en inwoon hebben….en dat ik hun nakomelingen met veel plezier zal grootbrengen

Ik denk dat de ko shamo bende me begrepen heeft…de ko shamo’s en ik een heel goede combinatie, een goede regeling toch 😆