Het reproduceren door middel van stekken

Het reproduceren door middel van stekken

Als men identiek dezelfde soort wil hebben, dan kan men dat alleen op één manier doen, namelijk door een stek te nemen van de moederplant, deze te laten wortelen, verpotten en laten opgroeien, zo eenvoudig is het.

Oh neen, zo eenvoudig is dat allemaal niet……Er is veel verschil in variëteiten, de ene variëteit zal gemakkelijker op de ene methode gebeuren, een andere variëteit verkiest een andere methode.

U hoort het al, er bestaan dus diverse methodes om van een stek een nieuwe plant te maken, er is bijvoorbeeld de methode om de de stekken in een bokaal met water te plaatsen, (ongeveer 3 cm water) en hem dan wortels te laten maken. In het voorjaar en zomer kan men gewoon de stekken in een pot water buiten zetten.

Wat bevordert het stekken: licht, warmte.

Men kan ook de stekken laten wortelen, in een water propagion systhem , waarbij de wortels om de x aantal tijd besproeid wordt met water.

Er is ook de methode om stekken te laten wortelen, door eerst de stek in stekpoeder te steken, lichtjes met water begieten en dan in stekgrond planten.

Een andere methode is de air layering systeem

Eigenlijk is gewoon observeren, en als de ene methode niet lukt, overschakelen naar een andere methode het beste.

Het liefst van al maak ik reeds van in de lente stekken, omdat in het voorjaar tot ongeveer augustus het een goede periode is om stekken te laten wortelen vooral omdat deze stekken dan de tijd hebben om uit te groeien tot sterke planten om de winter goed te overleven

Als men in oktober, november nog stekken maakt, dan gaan deze moeilijker wortelen en zelf verrotten, dus handig is deze periode zeker niet

Reacties zijn gesloten.