Ko shamo wonen en leven

De huisvesting van de ko shamo

Er wordt vaak gezegd dat ko shamo’s in kleine hokken kunnen zitten, en als ik dat dan lees dan denk ik aan al die ko shamo’s die in hokken van zestig op zestig op zestig worden gehouden, ik noem dat niet leven, ik noem dat ‘overleven’. Vooral als er geen enkele afmeting wordt gegeven. Want wat is klein, en het probleem ‘klein’ wordt nog groter, als men leest/ziet dat ze continu in een klein hok worden gehouden, zonder enige vorm van uitloop. De gevolgen van een te kleine huisvesting worden duidelijk naargelang ze ouder worden, ofwel sterven de ko shamo’s jong ofwel lopen ze gebukt en krom van de vergroeiingen. Een ko shamo heeft ruimte nodig om te lopen, om te kunnen crossen. Een ko shamo moet een spierenbundel zijn, en dat kan hij alleen maar vormen als hij kan lopen.

Het nachthok van de ko shamo.

Het nachthok van de ko shamo moet zeer droog zijn, een vochtige omgeving is voor hen dodelijk.
Elk koppel of trio slaapt steeds in hetzelfde nachthok, dat nachthok moeten ze leren kennen, en daar mag geen enkel ander bewoner bijkomen, en dat moet ook elke avond gecontroleerd worden. (controle over de ganse groep doe ik in twintig minuten maximum)Men moet er voor zorgen dat dat koppel of trio zeer goed gevormd is, dus ze moeten na koppeling een paar nachten in hun nachthok blijven, zodat ze beseffen: enerzijds hier slapen we, en anderzijds hier slaap ik met mijn man, met mijn vrouw.

Kan een ko shamo samen leven in groep?

Blijkbaar zegt men ook, dat ko shamo’s niet in groep kunnen gehouden worden. Dit is wel mogelijk, alleen moet men bepaalde zaken strikt volgen. Om een ganse groep ko shamo’s zonder problemen bij elkaar te houden, moeten een paar stelregels echt heel goed toegepast worden:
-er moet een superbaas zijn: dat is diegene die voor de ko shamo’s zorgt, en ze moeten leren dat die persoon ook die superbaas zijt (dus luidkeels de stem gebruiken, minstens één octaaf hoger dan hun gekraai, maar ze kraaien niet hoog)

-onder die superbaas moet er een grote baas zijn: dat is die haan die heeft bewezen door zijn gedrag dat hij de baas is. Ik heb hier twee grote bazen rondlopen: tot verleden jaar had ik één grote baas (deze leeft nog maar is op waardige hoge leeftijd gekomen), maar er waren twee haantjes die tegen elkaar begonnen te vechten, en er bleek dat ze allebei even sterk zijn, en ze hebben dat ook geaccepteerd: deze grote baas (zen) staat altijd op wacht, beschermt altijd de jongeren, men kan dat dus heel duidelijk zien wie de baas is, en je moet die baas dan ook behandelen zoals baas, dus jij moet die baas respecteren: dwz als ze uit het nachthok komen ’s morgens, dan moet eerst de hok (ken) van de baas (zen) geopend worden.
Opgepast voor de jonge hanen die denken de baas te kunnen worden: ze kunnen echt flink vechten, volledig kapotte koppen is dan volstrekt normaal. Daarom moet dat medecijnkastje ook altijd aanwezig zijn met oa de nodige zalf om snel te kunnen ingrijpen. En daarbij koppen die volledig wit zijn van de zalf heeft een bepaald schrikwekkend effect op de andere hanen.
Maar eens als vastgesteld is wie de grote baas is, blijft die heerschappij ook jaren gelden, tot als de baas op pensioenleeftijd komt.

– heel typisch bij de ko shamo’s is dat de hen heel sterk gebonden is aan de haan, bij een goed gevormd koppel zal de hen elke andere haan van haar rug afsmijten die daar durft gaan opzitten (het zijn gewoonlijk de jonge haantjes die volwassen worden die dat durven), en dat gaat gepaard met lawaai, een snauw en een ferme knip op de kop van de haan die heeft durven gaan zitten op de rug van dat hennetje.

– de ruzies, vechten komt voor, als er een andere vreemde haan in de groep moet worden opgenomen (daarvoor wordt een week end uitgetrokken om hem in de groep te brengen, dus onder controle)…of als de jonge haantjes denken dat ze de autoriteit van de bazen te kunnen doorbreken, en dat hoor je wel onmiddellijk, dan moet je als superbaas je macht laten gelden, dus tussen de vechtende hanen in gaan staan, eventueel de jonge haan die aanvalt opnemen (hand onder de buik zetten) en hem een paar meter verder laten vliegen, dat jong haantje denkt dan dat de oudere haan dit heeft gedaan

– ruziënde hennen kunnen ook voorkomen, de ene hen kan flink jaloers zijn op een andere hen, maar dat wordt opgelost door die grote bazen die de twee hennen uit elkaar halen.

Opgroeiende kuikens.

Kloeken met kuikens worden zeer liefdevol opgenomen in de groep, elke haan of hen leert wel door het gedrag van de kloek dat ze minstens op één meter van haar en haar kuikens moet wegblijven, alleen haar haan zal kort bij haar en de kuikens mogen komen. (als een hen broed dan heeft haar haan ook altijd toegang tot de ruimte waar de hen zit te broeden, de haan komt dan als het ware op kraambezoek, maar blijft daardoor in zeer goed contact met zijn hen)
Ik heb een speciale ren voor de opgroeiende kuikens, maar op twee à drie maanden worden ze in de groep gebracht, dat is gewoon een kwestie van organisatie hier ter plaatse, kuikens kunnen evengoed van zo vlug ze buiten kunnen in de groep opgroeien, zonder enig probleem. Het opgroeiend grut loopt gewoon door de ganse groep en wordt beschermd door de bazen, nieuw opgroeiend grut dat elders loopt en in de groep wordt gebracht, wordt zonder enig probleem in de groep opgenomen.

Méér informatie over de ko shamo’s vindt u HIER

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *