Brugmansia kweken van een zaadje of een stek

Brugmansia kweken, laten opgroeien, en laten overleven

Een brugmansia kweken  is mogelijk door twee verschillende methoden, enerzijds door zaaien van zaad en anderzijds door het nemen van stekken.

Een brugmansia vermeerderen is niet zo vanzelfsprekend, twee brugmansia van dezelfde soort kunnen zich niet vermeerderen, bv brugmansia Rosalinde x brugmansia Rosalinde (een andere struik) zijn onvruchtbaar.
Dat heeft als gevolg dat men als men dezelfde brugmansia Rosalinde wilt hebben, men een stek moet nemen, en die laten opgroeien, dus in feite een kloon maken.
Wil men nu vertrekken van zaad, dan zal men altijd twee brugmansia’s nemen die niet aan elkaar verwant zijn, bv brugmansia Rosalinde x brugmansia Pompeius.
Maar de nakomelingen ervan zullen nooit hetzelfde zijn als de ouders, dus in dit geval brugmansia Rosalinde of brugmansia Pompeius.
Daarbij komt dat er in een pod (dit is een zakje waarin al de zaden zitten en afrijpen, ontstaan uit het vruchtbeginsel) alle zaden verschilende genetische kenmerken hebben.
Waarom gebruiken we zaad: vooral als we nieuwe soorten brugmansia’s willen maken, wat dan ook een uitdaging op zich is.

Het zaaien

Gemakkelijk gaat dat allemaal niet, de omhulde zaden moeten eerst van hun kleedje worden ontdaan, vooraleer ze gezaaid kunnen worden.
Kiemingstijd verschilt van soort tot soort, sommigen hadden twee weken nodig, anderen vier maanden.
De wintermaanden…het begin: het zaaien, het uitplanten, verplanten….
Iets diepere informatie over het zaaien van brugmansia, vindt u in het volgende bericht: zaaien

Méér informatie omtrent het stekken van brugmansia: vindt u op de betrefffende pagina

 

De brugmansia: overwintering

De voorbereiding van de brugmansia voor de winter, zie de specifieke pagina: overwintering
Toepassing is op de groep van de warme brugmansia
De oudere planten liefst laten overwinteren in donkere plaatsen, bladeren verwijderen en met een temperatuur rond 5°C.
Jonge planten of planten genomen uit de stekken van het najaar mogen niet in winterslaap gebracht worden

 

Brugmansia kweken is ook bezorgd zijn over ziekten, insecteninvasie…

Een heel goede informatiebron over het herkennen van ziektebeelden veroorzaakt door insecten vindt men op de volgende www.trumpetflowers.com/plant-pathology/brugmansia-leaf-problems-and-solutions 

De grootste schrik die een brugmansiakweker heeft is eigenlijk een invasie van Polyphagotarsonemus latus of een weekmijt. Indien men deze invasie niet op tijd ziet dan kan op korte termijn veel planten afsterven. Een behandeling is moeilijk, maar niet onoverkoombaar. Aangezien er volgens de europese regelgeving bepaalde chemische producten niet meer mogen gebruikt worden, moet men zich wenden tot het gebruik van alternatieve biologische producten. Indien men de planten preventief behandelt, is het riscio minimiem. Ik gebruik als alternatief NEEM OLIE (recepten op aanvraag te bekomen)
Een must is de aanschaf van een zakmicroscoop die 40 x vergroot, want deze insecten zijn echt niet met het blote oog te zien. Men moet ook de onderkant van het blad bekijken.

3 reacties

  1. succes met het zaaien

  2. Ik heb nu veel gelezen over de Brugmansia plant .ik heb het zaad verkeerd geplant en de stekjes die ik gekocht had ook verkeerd gedaan .als je het zaad 24 uur in water doe moet dat water warm zijn .lees ik en dan moet je het zaad pellen wist ik ook niet .ik heb nog zaad .dus op nieuw uit proberen

  3. Gaarne verneem ik van u het recept om de Brugmansia tegen ziektes te beschermen heb ze nog nooit gekweekt en nu net zaden besteld in de hoop dat dit spectaculaire planten gaan worden zonder ziektes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *