Ko shamo… een ras apart

De ko shamo, zijn karakter, eigenschappen en levenswijze.

De ko shamo omschrijven is helemaal niet eenvoudig. Het is moeilijk in woorden uit te drukken, waarom een echte liefhebber gefascineerd is door dit ras. Ik omschrijf het liever als: als men eens gevangen is door hun ogen, dan blijf je gevangen voor gans het leven.
Hun capriolen…. zoals die ene hen die haar ei wou leggen in het toilet. of dat andere hennetje die absoluut in de keuken wou broeden…in een ongebruikt kastje ..of die duivenman die niet meer verder kon, omdat het haantje zo’n interesse in zijn veters had.. de haantjes staan altijd ergens op wacht.. met hun krappe bevedering en bloot borstbeen….hun stoere kop..indringende ogen En alhoewel het vechters zijn, lopen ze toch graag in groep …Slapen doen ze het liefst per koppel

ko shamo en hun voeding

In verband met voeding: er moet continu voeding klaar staan, maar tegen vier uur in de namiddag weten ze dat de voorraad wordt aangevuld, en dan is hun immens grote bak ook leeg. Een ko shamo moet ook eten in het nachthok hebben staan, want als een ko shamo wakker wordt, dan wilt hij eten en dat heeft hij ook nodig om zijn energiepeil op niveau te kunnen brengen, en om zes uur ’s morgens mogen de ko shamo’s nog niet naar buiten.
De voeding moet ook aangepast worden naargelang het seizoen.

Voor verdere info aangaande leven en wonen, lees de volgende pagina.

Nog een wijze raad: begin als beginnende liefhebber nooit met verschillende koppels, begin met één koppel en leer daar uit, liefst een paar jaar.
Probeer te zorgen dat ze in de meest optimale omstandigheden kunnen leven, zoveel te groter is het genot van de eigenaar/hoeder/liefhebber.
Ga liefst voor minder ko shamo’s maar dan in de beste leefomstandigheden.
Een ko shamo moet een spierbundel zijn, geen opstapeling van een hoop borstvlees dat eerder vet is dan spieren, die spierbundel kunnen ze alleen krijgen door ruimte om te kunnen lopen om te kunnen crossen.
Zorg dat ze voldoende grond hebben en deze grond ook kunnen/mogen bewerken, ze weten als de beste welke de giftige planten zijn voor hen. Het zijn de beste tuiniers, en sparen mij persoonlijk veel werk. En mijn bloementuin is het beste bewijs dat bloemen en ko shamo’s één geheel zijn.

Méér informatie over het wonen en leven, vindt u HIER

2 reacties

  1. Martijn Pronk

    Lieve Gonda, ik heb een mooie wild broed van 1 van de ko’tjes die ik van jou heb. Het gaat goed!! Ik heb een foto gemaild maar ik weet niet of dat adres nog klopt. Groeten Martijn

  2. Geachte Gonda,

    Graag wil u vragen over de Ko Shamo, heeft u daar iets van te koop ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *