Ko shamo in zwart wit bont, en blauw wit bont……

Ongelofelijk, dit jaar kweken we reeds 20 jaar ko shamo’s.

Twintig jaar kweken met veel ups en downs, want ko shamo’s kweken in de niet traditionele kleuren voelt soms aan als: met wat zijn we begonnen.

In de periode van mijn duiven Gentse kroppers had ik ook de zwart bonte terug gemaakt, denken we maar aan Treesje.

Het eerste doel was, de zwart bonte kleur moest volgens mijn inzicht prachtig zijn voor een ko shamo.
Door de ervaring met deze kleur wist ik wat ik moest zoeken in zwarte hennen of hanen.
De bont kleur kenmerkt zich, bij totaal zwarte dieren door een paar veertjes wit op het einde van de bevedering op de poot.

Maar vrij snel kwamen de eerste problemen te voorschijn, ik had absoluut zwarte dieren nodig die noch zilver noch de goud factor in hun bevedering dragen.
Ze moesten dus de ‘mottled factor’ hebben, zonder zilver of goud.
‘Mottled’factor is identiek aan bont.
Alleen door proefkoppelingen kunnen we waarheid kennen, want zoals de meeste fokkers wel weten, ligt het grote probleem bij de hennen  en niet bij de hanen.
De echte kleur bij de hanen is wel duidelijk na zes maanden, de hennen daarentegen zal de zwarte kleur andere kleuren verbergen.
De begrippen fenotype en genotype zijn dus enorm belangrijk. (fenotype is dat wat men ziet, en genotype zijn de erfelijke kenmerken)
Dat was dus de theorie.
In de praktijk zijn er vele jaren over gegaan, door de problemen hierboven vermeld.

En dan heb je natuurlijk het karakter van een ko shamo, het zijn dus echte vechters, de hennen zullen niet onderdoen voor de hanen.
Daarenboven wilde ik niet afwijken van mijn principe hoe ze hier leven en wonen en kweken.
De grootste risicoperiode waarbij er het meeste gevochten werd, was vooral als die haantjes pubers werden, en ze absoluut elkaar wilden uittesten.
Een andere risico periode is als de legperiode voorbij is, en als al de hanen en hennen terug samen moeten leven, dus hanen met één oog is hier geen uitzondering.
Het grote verschil tussen de hanen en de hennen zijn vooral dat de hanen elkaar willen bevechten, als het moet zelfs tot de dood, en bij de hennen is het eerder een vorm van jaloezie, maar die vorm van jaloezie kan een gans seizoen duren.

Op zeker ogenblik waren er de zwarte witte dieren, maar wat zou dat worden als het zwart vervangen wordt door blauw?
En  dat is het nieuwe doel de blauw wit bonte kleur moet nog erkend worden.
We staan ver, zie de foto’s van twee haantjes hier bijgevoegd, hopelijk nog één jaar, en ondertussen zijn er nu 7 koppels druk bezig in hun broedhokken……..

Reacties zijn gesloten.