Brugmansia soorten…koud of warm

Brugmansia en zijn soorten

Brugmansia kweken tot bloeiende plant, kan allemaal, als men de achterliggende principes kent.
Vandaar dat ik iets meer uitleg wil geven over zijn soorten, en de gevolgen ervan.
Alle Brugmansia soorten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika

Deze brugmansia soorten zijn onderverdeeld in twee natuurlijke, genetisch geïsoleerde groepen.
Brugmansia sectie Brugmansia omvat de soorten aurea, insignis, sauveolens en versicolor; en aangeduid als de warme groeiende groep.
B. sectie Sphaerocarpium omvat de soort arborea, sanguinea, vulcanicola en de B x rubella; en aangeduid als de koude groeiende groep .
Soorten van de ene groep kan vrij worden gekruist met elkaar species in dezelfde groep.
De hybriden zijn vruchtbaar en kunnen worden gekruist met alle andere soorten binnen de groep.
Een koude kan dus niet gekruisd worden met een brugmansia uit de warme groep

Brugmansia soorten en zijn verschillen:
Enerzijds maken de vorm en kleuren van de bloem zelf een heel duidelijk verschil, anderzijds is er een verschil in kweek kenmerken.
Een warme brugmansia gedijt in de warme regio’s, en de koude brugmansia houden liever van de koude. Dit heeft dan ook een grote impact op de standplaats van de brugmansia: een koude brugmansia houdt van de koudere plaatsen rond het huis, en houdt van de schaduw in warmteperiode’s en hij bloeit eigenlijk in het voorjaar en in de herfst.
Daarom laat men beter een koude brugmansia overwinteren met een temperatuur van max 10°C , met veel licht en zonder de bladeren te verwijderen. De koudere brugmansia gaan niet over in een slaaptoestand.
Terwijl de brugmansia uit de warme groep men de oudere planten liefst laat overwinteren in donkere plaatsen, bladeren verwijderd en met een temperatuur rond 5°C, dan zijn ze volledig in slaaptoestand.
Brugmansia  sphaerocarpium of de koude brugmansia verschillen met de warme groep  qua voorkomen (tot de warme groep behoren al mijn andere brugmansia),  verschil in bloeiperiodes, manier van opgroeien, verschillen in bewatering, en de wijze waarop ze de winter moeten doorkomen en verschillen in ziektebeelden.

Koude brugmansia
koude brugmansia

Warme brugmansia

Brugmansia Dalens Princess

De verwarring rond de naam brugmansia.
Soms spreekt men nog van datura, maar er is een duidelijk verschil gemaakt tussen de datura en de brugmansia. Beiden behoren tot dezelfde familie de Solanaceae, maar de datura heeft een rechtopstaande en veel kleinere bloem, ten opzichte van de brugmansia die hangende bloemen hebben en die veel groter zijn.
Soms spreekt men ook over Engelentrompet, is een verouderde naam voor de brugmansia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *