Tweejarige bloemen of planten

Volgens Wikipedia is een tweejarige bloem:
Een tweejarige bloem leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.
Nochtans houden niet alle planten zich aan deze beschrijving. Een typisch voorbeeld hiervan is de stokroos, na een zachte winter kunnen ze nog een jaartje langer leven. Ook de malva moscata kan in het derde levensjaar terug komen naar gelang het winterseizoen. Eigenlijk zijn er nog vele tweejarige bloemen, ook dit overzicht zal evolueren naargelang het bezit van tweejarige bloemen in mijn eigen tuin.

De volgende planten zijn tweejarig:
Alcea rosea
Digitalis purpurea alba of vingerhoedskruid
Malva moschata

Alcea rosea

De stokroos of de Alcea rosea, synoniem: Althaea rosea is een tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie.
Het zijn heerlijke planten om accenten te leggen in een tuin.
Ze zaaien zich spontaan uit.
Deze planten behoren echt tot mijn strategie: scheppen van orde in de wanorde. Dat wil zeggen dat ik ze laat uitzaaien, en achterna bepaal welke stokroos blijft staan op de plaats waar ze uitgekomen zijn.
Eens ze ergens uitkomen is het moeilijk om ze te verplanten, aangezien ze een diepe penwortel hebben.
Deze plant kan vatbaar zijn voor roest in periode van veel regen, ik verwijder dan de aangetaste bladeren, meestal zijn deze aan de onderzijde van de stokroos.

alcea-rozeroodalcea-dark-redalcea-rozealcea-rozealcea-roze-dubbelalcea-purplealcea-zalm

Digitalis purpurea

Digitalis purpurea of vingerhoedskruid in de variëteit alba, dus de witte vingerhoedskruid
De digitalis purpurea is een twééjarige plant, met rechtopstaande bloemenaren, ik vind het persoonlijk een majestatische plant.
Opmerkelijk feit, alhoewel het een tweejarige plant is, die ik dit jaar in februari gezaaid heb, heeft ze dit jaar reeds gebloeid, het zaad kwam uit frankrijk, ik weet niet of dit een doorslaggevende rol hierin speelde.
Deze plant is ook uiterst geschikt om kleur accenten te leggen in een bloementuin.

Digitalis purpurea

Malva moschata rosea

De Malva moschata rosea of het muskuskaasjeskruid is een algemeen voorkomende, tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie.
De plant bloeit van juli tot september met lichtrose bloemen.
Hoogte tot ongeveer 70 cm.  Deze plant houdt veel van de zon.
Interessant weetje: Het blad van het muskuskaasjeskruid helpt bij een bijensteek als direct een blaadje op de gestoken plek wordt gelegd. In de meeste gevallen treedt dan geen zwelling en pijn op.

malva-moschataMalva-moschata-roseamalva-moschata