Brugmansia….2017..of engelentrompet

De brugmansia collectie omvat op dit ogenblik 2017 ongeveer 75 verschillende variëteiten.

Als kleine hobbykwekerij sta ik altijd open voor ruilen van gewortelde stekken of gewortelde stekken kunnen aan een prijsje bekomen worden, naargelang het seizoen en de mogelijkheden.
De huidige collectie omvat onder andere:

Delicatesse  behoort niet tot de collectie 2017
brugmansia

 

Brugmansia ontstaan van een collectie

Vele jaren geleden had ik nog een brugmansia aangekocht, een verhuis had ze niet overleefd, en daarna had ik ze compleet vergeten, tot een paar jaar geleden ik ze terug zag in een bepaald warenhuis, voor een spotprijs, zonder specifieke naam, alleen met kleurvermelding.
Het gaat over de brugmansia.

Nieuwsgierig wilde ik meer vernemen, ging speuren op het wereldwijde net, en ontdekte een totaal nieuwe wereld, de wereld van de brugmansia. Ik heb dagen aan een stuk gelezen, en nog eens gelezen en liep verloren in die heel speciale wereld van een immense schoonheid, het is maar een bloem, maar wat voor een bloem. Ik ontdekte dat er verschillende groepen van brugmansia waren, de koude en de warme groepen, waar lagen de verschillen …… (zie uitleg bij brugmansia kweken)

Dus die ene van dat warenhuis bloeide, er werd intensief naar andere variëteiten gezocht, er werden stekken aangeschaft in blijkbaar de verkeerde periode van het jaar, slecht advies over overwinteringsperiodes hadden grote gevolgen.
Ik abonneerde me op het BGI, het internationaal cultivar registration authority for brugmansia and datura, die de meest betrouwbare bron is.
Ik leerde ook dat de naamgeving van de variëteiten gebonden was aan de regelgeving, dat ze niet mochten uitgevoerd worden, en dat alleen de zaden mochten uitgevoerd worden.
Dus nam ik mijn besluit, ik zou opnieuw starten vanaf het ultieme begin: het zaad Er werd zaad aangekocht via het BGI, en via andere telers in Europa, want ook in Europa worden ze gekweekt, maar kunnen dus ook niet in Amerika ingevoerd worden.

En zoals men altijd zegt, van het een kwam het andere, ik leerde prachtige brugmansia kennen……en op die manier ontstond mijn huidige collectie.

In deze overzichtspagina is het  de bedoeling om telkens een soort voor te stellen op het ogenblik dat ze begint te bloeien, een uitvoerige beschrijving zegt totaal niets, het is het beeld van de bloem die men moet kunnen zien om de bloem te evalueren. De meeste brugmansia hebben een zeer doordringende geur vooral ’s avonds, jammer dat dit hier niet kan weergegeven worden.
Dat er in een collectie wijzigingen ontstaan is volstrekt normaal.
Bij de brugmansia is dit te wijten aan o.a. de overleving tijdens de vorige winter, nieuwe soorten die  aangekocht worden, soorten die verdwijnen omdat ik vind dat ze geen extra’s bijbrengen, of omdat ze overgevoelig zijn voor bepaalde ongewenste insecten zoals de weekhuidmijt/broadmite of voor stengelbrand.
Indien een bepaalde variëteit niet meer in de collectie is opgenomen, wordt dit dan ook vermeld evenals de reden.

Men vraagt soms, wat het verschil is tussen koude en warme brugmansia’s, méér uitleg vindt u HIER

Méér informatie over brugmansia vindt u op het BGI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *