Brugmansia ontstaan van een collectie

Vele jaren geleden had ik nog een brugmansia aangekocht, een verhuis had ze niet overleefd, en daarna had ik ze compleet vergeten, tot een paar jaar geleden ik ze terug zag in een bepaald warenhuis, voor een spotprijs, zonder specifieke naam, alleen met kleurvermelding.
Het gaat over de brugmansia.

brugmansia in het geel
Nieuwsgierig wilde ik meer vernemen, ging speuren op het wereldwijde net, en ontdekte een totaal nieuwe wereld, de wereld van de brugmansia. Ik heb dagen aan een stuk gelezen, en nog eens gelezen en liep verloren in die heel speciale wereld van een immense schoonheid, het is maar een bloem, maar wat voor een bloem. Ik ontdekte dat er verschillende groepen van brugmansia waren, de koude en de warme groepen, waar lagen de verschillen …… (zie uitleg bij brugmansia kweken)

Dus die ene van dat warenhuis bloeide, er werd intensief naar andere variëteiten gezocht, er werden stekken aangeschaft in blijkbaar de verkeerde periode van het jaar, slecht advies over overwinteringsperiodes hadden grote gevolgen. Ik abonneerde me op het BGI, het internationaal cultivar registration authority for brugmansia and datura, die de meest betrouwbare bron is.
Ik leerde ook dat de naamgeving van de variëteiten gebonden was aan de regelgeving, dat ze niet mochten uitgevoerd worden, en dat alleen de zaden mochten uitgevoerd worden.
Dus nam ik mijn besluit, ik zou opnieuw starten vanaf het ultieme begin: het zaad Er werd zaad aangekocht via het BGI, en via andere telers in Europa, want ook in Europa worden ze gekweekt, maar kunnen dus ook niet in Amerika ingevoerd worden.

En zoals men altijd zegt, van het een kwam het andere, ik leerde prachtige brugmansia kennen……en op die manier ontstond mijn huidige collectie.

13 9 2016 De collectie
De collectie omvat op dit ogenblik, ongeveer 80 verschillende brugmansia.
Het is de bedoeling om telkens een soort voor te stellen op het ogenblik dat ze begint te bloeien, een uitvoerige beschrijving zegt totaal niets, het is het beeld van de bloem die men moet kunnen zien om de bloem te evalueren. De meeste brugmansia hebben een zeer doordringende geur vooral ’s avonds, jammer dat dit hier niet kan weergegeven worden.

Hier volgt de collectie, sommigen zijn niet vermeld indien er een bepaalde onzekerheid bestaat.

* is reeds gepubliceerd en vindt men terug in het rolmenu van de ‘brugmansia collectie’ .

Adeline
* Angels Delight
Angels diamond
Angels Endless Summer
Angels Glorie
Angels Goldface
Angels Honeymoon
Angels Innovation
* Angels Inspiration
Angels Phanomenal
Angels Proud
* Angels Summerset
Angels surprise
Aprikola
* Arborea
Arborea ‘S’ x (arborea ‘s’ x oro verde)
Bergische symphonie
* Bergkönigin
Brautwalzer
Creamsickle
Cruzito
Dalen`s Pink Amour
* Delicatesse
Desirée
Double Dark Rosetta
* DS sublime* Exotica’s Super Giant
First Belle
* (hurstwood francisco) x (mobisu x Zunac)
Mandarine twist
Maya
Miss oktober
Midas x ? Hyb Shaun Douglas
* Mobisu
* Mobisu x hurstwood safire
Mobisu xVulkan x Mobisu x Vulkan x Zunac 4
Mon Amour de Mareuil
Monika
* NOID
Old Apricot
Petra
* Red Picotee R
Rosemarie
Rosenwalzer
* Salmon Perfektion
Schloss Burg
Silky ballerina
SubLime
* Sun Angel
* Superba
* Theas Liebling
Triple A
Tsunamie.
Wielergold

Ik sta altijd open voor ruilen van gewortelde stekken of gewortelde stekken kunnen aan een prijsje bekomen worden, naargelang het seizoen en de mogelijkheden.

Reacties gesloten.