Hoe zaai ik Brugmansia?

Ik begin met de zaden te laten weken gedurende 24 uur, daarna worden ze gepeld, en worden ze opnieuw in het water gedaan om ze goed te laten opzwellen. Het pellen moet voorzichtig gebeuren, zodat het ontkiemingspunt niet beschadigd wordt.
Daarna gaan ze voor tien minuten in een badje met Chinosol, een ontsmettingsmiddel.

pot met zaad

Hoe zien de zaden eruit?
Aan de linkerzijde ziet men de afval, rechts de zaadjes.
gepelde zaden

Als receptor voor het zaadje gebruik ik ‘peats tablets’. Dit heeft vele voordelen ten opzichte van zaaigrond, oa omdat het een plaats besparend element is. Als een zaadje uitgegroeid is tot een plantje, dan kan de tablet met plantje zonder enig probleem verplaatst worden, bv naar een omgeving met méér licht, en dan kunnen de tablets opgeschoven worden, zodat er nieuwe ruimte wordt gecreëerd.
Een tweede voordeel is dat de wortel niet beschadigd wordt bij het verpotten.

De peats tablets worden in water gedrenkt zodat ze kunnen opzwellen. Eens ze opgezwollen zijn, krijgen ze een badje met Chinosol, zodat ook de tablets ontsmet zijn. Ik gebruik altijd tablets met een netje rond de tablet, zodat de grond heel goed samen blijft.
In elke tablet is een voorgevormde opening in het midden, dit duw ik even verder open, zodat er voldoende ruimte is voor het zaad.

De bakjes moeten op een verwarmde plaats staan, tussen 20° en 25°.
Om die temperatuur te bereiken kan dit gedaan worden via een verwarmde waterbak met thermostaat

waterwarmtebak

Of via een verwarmde grondkabel met thermostaat

verwarmde grondkabel

Of via een rooster met een warmtekabel

warmtekabel

Zo zien de tablets eruit met het zaad

tablets met zaad

Pas ontkiemde plantjes

ontkiemde plantjes

Deze plantjes staan te wachten tot als ze verplant kunnen worden.

Het eerste zaaiverslag

Zaden ruilen…….Zaden zaaien…logische volgorde.
Bloemen zaait men niet zo maar, er zijn de éénjarigen, die in het algemeen heel gemakkelijk te zaaien zijn, er zijn de twee jarigen en er zijn de vaste planten.
Voor elke bloem moet men zoeken welke de  optimale temperatuur is van de bodem om te zaaien, en naar het beste zaaimoment.
Er zijn ook de tropische planten en de kuipplanten die extra zorg nodig hebben.
Als men ruilt op wereldvlak dan moet men ook kijken naar de hardy zones, dus naar de regio waar de plant groeit, want een vaste plant in een warmere zone, kan in ons landje veranderen in een éénjarige plant. Er zijn dus verschillende factoren waar men rekening moet mee houden, zo is er bv: moet dit zaad eerst een koudeperiode doormaken, moet de pel van het zaad een beetje geschaafd worden omdat ze anders niet kan opzwellen, moet het omhulsel rond het zaad verwijdert worden zoals bijv bij de Brugmansia…is het zaad een lichtkiemer of is het een donkerkiemer, hebben ze dus licht nodig of niet om te kiemen.
Er komt dus heel wat kijken met het zaaien van bloemen.
Ik beschik gelukkig over een paar buitenserres, over een veranda, voor de nederlanders, lees dit als een gesloten ruimte met veel glas als muren…
Ik neem als voorbeeld een plant die eerst een koude periode moet doormaken, dan komt ze in…

koudekiemer

koude buitenserre

Na x aantal tijd, en ook de tijd is afhankelijk van bloem tot bloem, verhuist deze bak met zaden naar een andere ruimte, lees veranda.
En  méér nog ze heeft een warme grondbodem nodig om te ontkiemen.
Want ja ook de temperatuur van de grondbodem is belangrijk, sommige planten zijn tevreden met 18°C, anderen hebben het liefst een 20°C nodig, anderen nog warmer, dus in feite als men veel zaait met diverse bloemenzaden heb je het best verschillende installaties nodig die met een thermostaat uitgerust zijn. En dan zijn er ook zaden die bijvoorbeeld 5°C willen hebben.
Men kan natuurlijk kant en klare bakken of matjes kopen in de handel, de volgende bak is ongeveer 15 jaar oud, dus een zeer stevige bak met een betrouwbare thermostaat, die men moet vullen met water, zodat de zaaibakken in een warm bakje staan.

warm

Een warmtebak die gevuld wordt met water, met thermostaat

Het witte rekje dat op de zaaibakjes ligt, is als bescherming tegen de poezen, want die houden ook van warmte, zie verder.
Naast de verwarmde bak bestaan er ook een verwarmingsmatje, en ook verwarmingskabels.
Met verwarmingskabels kan men veel doen, ooit had mijn oudste een thesis gemaakt waar hij een verwarmingskabel voor nodig had, en die kabel was zeer geschikt voor een verwarmingsbodem te maken. Ik heb een bak gevuld met een laag zand van twee cm dik, daarover de kabel op een regelmatige wijze vastgemaakt, en daarover terug een laag zand. Het zand geeft een zeer goede geleiding van de warmte. Ook op deze kabel is een thermostaat aangesloten, die een stabiele temperatuur aanhoudt van 21°C

Bak met verwarmingskabel

Bak met verwarmingskabel

De volgende bak is ook gemaakt met een verwarmingskabel, voor deze heb ik een verwarmingskabel gebruikt, spotgoedkoop, die ik had van bij mijn opgroeiende kuikens. Ik heb deze kabel gespannen over een houten geraamt, met aan de onderzijde afgeschermd met een aluminiumfolie om warmteverlies te voorkomen. Hierop staat een grote bak gevuld met een diepere grondlaag, dat moet zorgen voor een goede bodemtemperatuur van ongeveer 24°C, op dit ogenblik zijn er Brugmansia gezaaid.
De ijzeren rooster die er op ligt, dient als bescherming tegen…..we weten het hé, ze zouden het aanzien als een kattenbak.

Voorzien van warmtekabel aan de onderzijde

Voorzien van warmtekabel aan de onderzijde

En na het ontkiemen hebben de plantjes meestal een lagere temperatuur nodig om verder te groeien, we wachten dan tot als ze twee echte blaadjes hebben zodat ze kunnen uitgeplant worden.

Rechtse bak wacht op uitplanting

Rechtse bak wacht op uitplanting

De rechtste bak wacht tot als de plantjes groot genoeg zijn, de linkse bak is pas uitgeplant.
En dan is er ruimte nodig voor de jonge uitgeplante zaailingen, sommigen ten huize van…vinden dit heel interessant.

De Viking is altijd heel geïnteresseerd

De Viking is altijd heel geïnteresseerd

En ook de volgende bakken hebben licht nodig, indien men ziet dat de plantjes scheef groeien, moet men twee maal per dag de bakken draaien..

Uitgeplant

Uitgeplant

Wie zegde me dat het zaaien van bloemen heel eenvoudig is……