Yacon of appelwortel

Yacon of appelwortel de moeite waard???

Is het de moeite waard om de Yacon te telen, een overweging
Als verwoede groentenkweekster kweek ik al vele jaren de gewone groenten, gaande van tomaten, over het arsenaal van paprika’s en pepers, de reeks van de kolen, boontjes…. en andere.

Elk jaar neem ik een nieuwe groente erbij.
Tot verleden jaar nam ik er telkens de zogenaamde ‘vergeten groente’ erbij.
Diegene die op het einde van de rit een oordeel mochten vellen, zijn telkens mijn huisgenoten en mijn ko shamo’s, mijn alleseters qua groenten, qua alles eigenlijk.
En als zij iets niet willen eten van groenten, dan kan ik het project beter laten afvloeien.
Mijn conclusie over de ‘vergeten groenten’ was telkens: wel er is echt een reden waarom deze groenten mooi vergeten werd.

Dit jaar was er niet ‘een vergeten groente’ maar een knol, met veel inuline erin (suiker) en die dan behoorden tot de groep van de superfoods.
Dus ik kocht ergens in het voorjaar een plantje , de Yacon.
Ik volgde ergens in een groep hoe ik moest omgaan met de Yacon.

En vandaag zou dus het uur van de waarheid worden.
Het had gisteren gevroren dus moest de plant vandaag uit worden gedaan.
Eerlijk gezegd: een mooie opbrengst, en mooie broedknollen om te gebruiken voor volgend jaar.

En toen gingen we proeven, ik eerst…… dan mijn man en later in de namiddag één van mijn zonen.
Niemand van ons weet nu echt niet waarom deze wortel zo opgehemeld wordt, het is smaakloos, het is wel fris, is lichtjes zoet, maar dan van heel ver….
Tja, de laatste test kwam eraan
Er werden stukjes gesneden voor de ko shamo’s, en zoals altijd als er eentje ziet dat ik iets lekkers voor hen naar buiten breng, komt de ganse meute aangelopen.

Euh….. zij hebben het allemaal aangepikt, ze waren het allemaal aan het bestuderen, met heel veel uitleg.
Het bord bleef staan, niemand heeft er iets van gegeten

Project Yacon is afgevoerd.

Levisticum officinale

Levisticum officinale heeft vele synoniemen. Ze wordt ook genoemd: lavas of maggiplant. Ik noem haar gewoon mijn ‘selderkruid’, omdat de smaak zo vergelijkend is met selder.
Ze behoort tot de groep van de schermbloemigen, en is een winterharde plant die wel haar bladeren verliest in de winter, maar terugkomt in de lente. Eens je deze plant in huis hebt, hoef je zelfs geen selder meer te planten. Het is een prachtig vervangmiddel voor selder in een soep, maar spaarzaam zijn in gebruik.
De bladeren van deze plant zijn dus ook gelijkend op de bladeren van een selderplant.

lavas

Lavas

Meloen délice de la table

De meloen délice de la table verdient haar naam ten volle.
Ik had verleden jaar een aantal zaden gekregen van deze soort. Ik ben er zeer tevreden over qua smaak en qua opbrengst.
Het is een  echte Franse heirloom cantaloupe, dat wil zeggen een oud ras dat nog bewaard wordt in kleinere kringen, dus niet zo gemakkelijk te vinden.
Deze meloen heeft zoete oranje vruchtvlees en weegt ongeveer 500 gram tot 1 kg. Ze heeft 85-90 dagen nodig om volle opbrengst te bekomen.

Delice de la table

Delice de la table

De foto is genomen van een onrijpe vrucht.

 

Cucurbita maxima uchiki kuri

De Cucurbita maxima uchiki kuri of Japanse pompoenen genoemd, zijn de lekkerste pompoenen om te soep van te maken.
Voor het bereiden van de soep kan de pompoen met schil gebruikt worden, en dit is een groot voordeel omdat het schillen een zware klus is.
De pompoen is rijp als ze oranje wordt. Het vruchtvlees is ook oranje gekleurd.
Het is ook de pompoen met het hoogste gehalte aan mineralen en vitaminen, ze heeft een lichte notensmaak
Ze kunnen lang bewaard worden op een vorstvrije plaats.
De plant rankt zeer sterk, en er kunnen zes tot acht vruchten per plant gevormd worden.

uchiki kuri kuri1

Cucumis metuliferus

De Cucumis metuliferus of de gehoornde meloen of de kiwano behoort tot de groep van de komkommerachtigen.
Ze is heel bijzonder van uitzicht en van smaak. De smaak omschrijven is eigenlijk heel moeilijk, ze is licht zurig door de gecombineerde smaak van meloen en komkommer.
Het uitwendige is eigenlijk ook bijzonder van uitzicht, langwerpig met horens. Als ze rijp is, dan wordt ze geel oranje van kleur. In het inwendige is er geen vruchtvlees, ze heeft alleen zaden en sap. Elk zaad bevindt zich in een zakje gevuld met het groenachtige sap.
Ik gebruik het sap van de kiwano om een gelei van te maken, die goed te combineren is met paté soorten.
Men kan de kiwano ook gebruiken als kerstversiering, ze is zeer lang houdbaar, minstens tot kerstmis.

Kiwano's

Kiwano’s

 

Solanum muricatum

Solanum muricatum of de meloenpeer

Deze plant is een plant uit de groep van de nachtschadefamilie of Solanaceae, dat wil zeggen dat de vruchten alleen maar eetbaar zijn als ze rijp zijn.
Deze plant wordt in pot gehouden, en in serre, want anders geraken de vruchten echt niet rijp.
De vrucht heeft een tamelijke zoete smaak met lichte zuursmaak op de achtergrond, een combinatie van zoete meloen met iets zurigs er bovenop. Je moet er echt een liefhebber van zijn.
Ik gebruik de vruchten om het te mengen met andere vruchten in gelei.
Qua zaadvorming is ze teleurstellend, drie à vier zaadjes van een heel grote vrucht. Dus het is echt een plant voor diegene die eens wat anders wilt.

 

 

Komkommersoep

Komkommers en nog eens komkommers..
Nochtans staan er maar twee komkkommerplanten in de serre, en één mini komkkommerplant.
En toch liggen er in de veranda vier komkommers te verkommeren, de buren lusten ze niet, de kinderen hebben geen tijd om ze mee te nemen, verkwisting van voedsel is uit den boze, dus…wat maken we van komkommers: lekkere komkommersoep
Hier volgt een receptje:
Ik heb vier dikke lange komkommers genomen, de groene schil er afgedaan, gesneden in blokjes (grote), ondertussen drie uien gefruit in boter.
Daarna de stukjes komkommer ook laten fruiten, ondertussen 1 liter water gekookt met twee kippenbouillonblokjes, dit vocht bijgevoegd, verder laten stoven tot als de komkkommers gaar waren, gemixt, en dan een blik cocosmelk er aan toegevoegd. De soep proefde iets te wrang voor het toevoegen van de cocosmelk, na het toevoegen was de smaak perfect. Aangezien ik zuinig ben met zout, heb ik geen zout toegevoegd, mijn man heeft op zijn bord nog iets zout toegevoegd. Ter versiering heeft mijn man droge peterselie toegevoegd, ik heb de soep opgegeten met gebakken broodstukjes.
En we vonden de soep heel lekker, mijn man vond ze lekkerder dan mijn pompoensoep, die op hetzelfde basisrecpt is gemaakt. Dus de soep wordt ingevroren, in porties voor twee mensen.
Eet smakelijk, het is een echte aanrader.