De alcea zijn eindelijk up to date

Nadat mijn site overloaded was met foto’s, heb ik bijna al mijn foto’s overgeheveld naar Flickr.. rare naam trouwens.
Zodat ik nu eindelijk kan beginnen met de foto’s van de bloemen van dit jaar toe te voegen, en dat doen we ….genietend

De alcea of de stokrozen….een paar nieuwe kleuren dit jaar: zoals de heel faible zalmkleur en de dubbele roze….
Dit jaar is gezaaid de witte en de gele stokroos, aangezien een alcea tweejarig is, zullen we het resultaat volgend jaar mogen bewonderen
Bewonder de verschillende kleuren van de alcea rosea of de stokroos op de volgende link:
De alcea

 

Een voorsmaakje:
alcea-roze-dubbel

Groei en bloei: mei 2015

Groei en bloei….

we zijn weer een maandje verder….
Een maand waarin er onvoldoende regen is gevallen, waardoor de zware leemgrond kurkdroog aan het worden is.
Vele gieters water hebben met mijn watermobiel de serres en de kwekerij bereikt.Maar als je ziet hoe alles groeit en bloeit, dan heb je er dat met alle plezier voor over.
Mijn ko shamo’s zitten in deze periode meestal in hun broedhok want het is nog een maandje kweekperiode, zodat de meeste van mijn onderhoudsploeg van de tuin niet hun werk kunnen doen….jullie weten het nog…de onderhoudsploeg van mijn bloementuin zijn mijn ko shamo’s. Het enige onkruid dat er nu vooral staat zijn de netels, en die weigeren ze echt op te eten…Ik geef hun gelijk.
De houten bakken die voor het bloemengedeelte staan, zijn dit jaar voor het eerst geplaatst, eigenlijk zijn dat recuperatiebakken, die anders in heet containerpark bij het sloopafval zouden terechtgekomen zijn.
Op het ogenblik staan er vier dergelijke bakken, waarvan één bestemd is voor de kruiden in de keuken, in de andere bakken zijn vooral bloemen gezet waarmee ik verleden jaar een goede ervaring had als potplant, of zoals de akeleien die dit jaar voor het eerst bloeien, of agapanthussen die ook verleden jaar in een pot werden geplaatst.

De mooiste bloeiers van mei

[FAG id=6339]

 

En er is wel altijd een haantje dat denkt dat hij me moet komen helpen, zoals deze die mijn werkplaats ingenomen heeft:

Ko shamo

Ko shamo

En nog altijd kunnen de vorderingen in de kwekerij gevolgd worden via de volgende link
Zaaischema bloemen

Bloeien en groeien: april 2015

Bloeiende en groeiende planten….

….aan mezelf had ik het beloofd: elke maand een overzicht te maken..  de tuin ziet er leeg uit, de vaste planten komen heel rustig uit de grond.
Elke dag is er de grote verwondering: kijk deze plant heeft de winter ook overleefd, deze heeft het gehaald, en telkens krijg je een warm gevoel in jezelf, blij dat mijn wereld, mijn tuin terug in leven schiet…

[FAG id=6393]

De afgelopen twee maanden is er echt heel naarstig gewerkt. Het begon toch met de zaden bekomen uit de grote internationale zadenruil van de Sol, en andere ruilfora in januari en februari. Dus in mijn veranda is er niet alleen een warmteketen voor het ontkiemen van de zaden met hun respectievelijke temperaturen. Maar er zijn ook de kiemende plantjes die juist uitgeplant zijn en nog warm moeten staan om goed te kunnen groeien. Het begint dus wel heel druk te worden in mijn veranda, zodat er elke dag moet gezocht worden en gegoocheld worden met plaats in de rekken, zodat elk plantje zoveel mogelijk licht kan krijgen

Wie het zaaien en uitplanten wil volgen kan dit nog altijd via de volgende link, deze link wordt regelmatig bijgewerkt:
Zaaischema bloemen

Zaaischema: een voorbeeld

Om het mezelf gemakkelijk te maken maak ik graag lijstjes, dus nu ook een voorbeeld van een lijstje van een zaaischema van bloemen. Deze bloemen wil ik gaan zaaien dit jaar, sommigen zijn al gezaaid en bevinden zich in de buitenserre.
Sommigen hebben mij al gevraagd, hoe doe je dat, wel ik stop alles in een excell sheet, zoals een voorbeeld hiervolgend.

Zaaischema

De dwerg stokroos.

Deze stokroos of de Alcea rosea noem ik dus een ‘specialeke’  Het is de kleine vorm van de normale stokroos. Ze is amper dertig cm hoog. Ze gedraagt zich ook niet als de gewone stokroos. Een gewone stokroos zaai je in het najaar, zodat je bloemen hebt het jaar nadien. Het is dus een twee jarige plant.
Deze dwerg stokroos heb ik gezaaid in februari van dit jaar, en ze staat er nu prachtig bij.
Naar het schijnt zou ze de winter kunnen overleven, mits ze staat in een pot die op een vriesvrije plaats wordt gezet. In elk geval ik vind ze gewoonweg prachtig, ze zijn dan ook nog eens dubbel van vorm

dwerg stokroos

dwerg stokroos

dubble bloem

dwerg stokroos

licht geel

 

Op welke manier kan men planten beschermen tegen kippen?

Aangezien mijn ko shamo’s het onkruid uit mijn bloementuin wieden, en aangezien ik heel graag bloemen zie, en heel graag het een met het ander wilde combineren, heb ik een oplossing bedacht, waardoor je wel je nieuwe planten, of zaailingen die gaan uitkomen, of andere winterharde planten kunt beschermen.

Het is eigenlijk heel eenvoudig:
Men neemt een stuk afspanningsdraad, voor de nederlanders heeft dit een andere naam…maar de foto zal verduidelijken. Men maakt er een ring van, naargelang de grootte van de onderkant van de plant.
De hoogte is afhankelijk van wat men wil beschermen: sommige beschermingsringen laat ik het ganse jaar staan, omdat ze tevens als steun dienen voor de opgroeiende plant.

Dit zijn jonge buxussen die verleden jaar aangepland zijn, het is de bedoeling enerzijds om de wortels te beschermen, en anderzijds wordt het plantje ook beschermt tegen mijn olifantspoten. 😉

DSCF1340

De steun of bescherming omgekeerd:
DSCF1349

Hier komt een astilbe uit, ik weet dat ze de bladeren heel graag lusten, maar ik zie ook de astilbe graag, vandaar zijn bescherming

DSCF1341

En waar mogen ze dan wel een put graven: naast een groep van hosta’s… lekker toch in het zonnetje, die bescherming blijft ook staan om de weelderige bladeren iets samen te houden, en binnenkort als de hosta’s groot genoeg zijn, dan is zelfs hun put niet meer zichtbaar..

DSCF1347

En op deze manier beschadigen de kippen niets, noch de wortels noch de planten zelf, het is alsof die ring een barrière vormt die hen verhindert door de openingen te gaan van die beschermingsring.
Af en toe vergeet ik, of laat ik opzettelijk de poort open naar het achtergedeelte, waar de brandganzen en de groothoenders zitten, dus af en toe komen de brandganzen ook door de bloementuin. Men zou nu wel denken dat die het een en ander vernielen, want ze doen niets liever dan hun territorium dan uit te breiden, en jagen de ko shamo’s zeer snel naar het binnenpleintje (begin van de bloementuin) toe. En ook zij palaveren dan langs de bloemen en hun beschermingsringen.
Succes ermee.