Brugmansia sphaerocarpium of de koude brugmansia

Wat is een brugmansia sphaerocarpium?

De brugmansia soorten zijn onderverdeeld in twee natuurlijke, genetisch geïsoleerde groepen.
Brugmansia sectie Brugmansia omvat de soorten aurea, insignis, sauveolens en versicolor; en aangeduid als de warm-groeiende groep.
Brugmansia sectie  Sphaerocarpium omvat de soort arborea, sanguinea, en vulcanicola en B x rubella en terloops genoemd de koud groeiende groep.
Voor méér informatie kunt u terecht op het Brugmansia Growers International.

Dit was even een korte inleiding om te kunnen vermelden: er zijn nog andere soorten brugmansia, b-Brugmansia die totaal verschillen met de warme groep  qua voorkomen (tot de warme groep behoren al mijn andere brugmansia),  verschil in bloeiperiodes, manier van opgroeien, verschillen in bewatering en bemesting, en de wijze waarop ze de winter moeten doorkomen en verschillen in ziektebeelden.
Aangezien de koude brugmansia onderhevig kunnen zijn aan virussen, had ik besloten om niet te starten vanaf een stek, omdat die reeds virussen kunnen dragen, maar wel te starten van uit zaad.
Vandaar dat ik het hier (behalve de arborea, die de enige is, die zelf vermeerderend is) alleen hebben over kruisingen
Mijn eerste kruisingen, dus het zaad,  komen van Engeland, hybridiser is Alan Ashworth, dus alle credit gaat naar hem.
Ondertussen is de collectie uitgebreid met zaailingen van Dianne Wilson, maar omdat de groei ontzettend lang duurt (tot 2 jaar) heeft het ook geen zin om ze te benoemen en meer uitleg te geven.
Er zijn nog geen bijkomende beschikbare pagina’s over onderstaande soorten.

Anno 2017

In november 2016 werd er zaad gebruikt van Shaun Douglas, uit Melbourne, deze hebben geresulteerd in drie planten, waarvan twee planten gepland werden langs de afspannigsdraad met buurman. Er werden geen meststoffen noch water toegevoegd, ze leefden dus van de hemelse dauw.
Het is echt een ingewikkelde kruising: the combination of [(M x.RV)x.noid]x.[(M x.RV)x.Zunac4] (EB) x. [(sanguinea x.Amethyst)x.Hurstwood Bryony3] x.(sanguinea x.Mystic Fire 3)(KABV)

Vandaag 15 8 2017 is de eerste bloem opengegaan, enjoy it.

 

Reacties gesloten