Brugmansia zaadje, een stek tot bloeiende plant

Brugmansia kweken, laten opgroeien, en laten overleven,

Brugmansia kweken tot bloeiende plant, kan allemaal, als men de achterliggende principes kent.
Vandaar dat ik iets meer uitleg wil geven over zijn soorten, en de gevolgen ervan.

Brugmansia en zijn soorten:

Alle Brugmansia soorten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika
Deze brugmansia soorten zijn onderverdeeld in twee natuurlijke, genetisch geïsoleerde groepen.
Brugmansia sectie Brugmansia omvat de soorten aurea, insignis, sauveolens en versicolor; en aangeduid als de warme groeiende groep.
B. sectie Sphaerocarpium omvat de soort arborea, sanguinea, vulcanicola en de B x rubella; en aangeduid als de koude groeiende groep .
Soorten van de ene groep kan vrij worden gekruist met elkaar species in dezelfde groep.
De hybriden zijn vruchtbaar en kunnen worden gekruist met alle andere soorten binnen de groep.
Een koude kan dus niet gekruisd worden met een brugmansia uit de warme groep

Verschil tussen de warme en koude groep:

Enerzijds maken de vorm en kleuren van de bloem zelf een heel duidelijk verschil, anderzijds is er een verschil in kweek kenmerken.
Een warme brugmansia gedijt in de warme regio’s, en de koude brugmansia houden liever van de koude. Dit heeft dan ook een grote impact op de standplaats van de brugmansia: een koude brugmansia houdt van de koudere plaatsen rond het huis, en houdt van de schaduw in warmteperiode’s, maar kunnen dan weer niet tegen koudere plaatsen in de winterperiode.
Daarom laat men beter een koude brugmansia overwinteren met een temperatuur van max 15°C , met veel licht en zonder de bladeren te verwijderen.
Terwijl de brugmansia uit de warme groep men de oudere planten liefst laat overwinteren in donkere plaatsen, bladeren verwijderd en met een temperatuur rond 5°C

De verwarring rond de naam brugmansia.

Soms spreekt men nog van datura, maar er is een duidelijk verschil gemaakt tussen de datura en de brugmansia. Beiden behoren tot dezelfde familie de Solanaceae, maar de datura heeft een rechtopstaande en veel kleinere bloem, ten opzichte van de brugmansia die hangende bloemen hebben en die veel groter zijn.
Soms spreekt men ook over Engelentrompet, is een verouderde naam voor de brugmansia.

De anatomie van de brugmansia

Ik kan het echt niet beter uitleggen dan het schrijfsel en de beelden op de volgende link: anatomie

Ziekten, insecteninvasie…

Een heel goede informatiebron over het herkennen van ziektebeelden veroorzaakt door insecten vindt men op de volgende www.trumpetflowers.com/plant-pathology/brugmansia-leaf-problems-and-solutions 

De grootste schrik die een brugmansiakweker heeft is eigenlijk een invasie van Polyphagotarsonemus latus of een weekmijt. Indien men deze invasie niet op tijd ziet dan kan op korte termijn veel planten afsterven. Een behandeling is moeilijk, maar niet onoverkoombaar. Aangezien er volgens de europese regelgeving bepaalde chemische producten niet meer mogen gebruikt worden, moet men zich wenden tot het gebruik van alternatieve biologische producten. Indien men de planten preventief behandeld, is het riscio minimiem. Ik gebruik als alternatief NEEM OLIE (recepten op aanvraag te bekomen)
Een must is de aanschaf van een zakmicroscoop die 40 x vergroot, want deze insecten zijn echt niet met het blote oog te zien. Men moet ook de onderkant van het blad bekijken.

Vermeerdering:

Een brugmansia vermeerderen is niet zo vanzelfsprekend, twee brugmansia van dezelfde soort kunnen zich niet vermeerderen, bv brugmansia Rosalinde x brugmansia Rosalinde (een andere struik) zijn onvruchtbaar.
Dat heeft als gevolg dat men als men dezelfde brugmansia Rosalinde wilt hebben, men een stek moet nemen, en die laten opgroeien, dus in feite een kloon maken.
Wil men nu vertrekken van zaad, dan zal men altijd twee brugmansia’s nemen die niet aan elkaar verwant zijn, bv brugmansia Rosalinde x brugmansia Pompeius.
Maar de nakomelingen ervan zullen nooit hetzelfde zijn als de ouders, dus in dit geval brugmansia Rosalinde of brugmansia Pompeius.
Daarbij komt dat er in een pod (dit is een zakje waarin al de zaden zitten en afrijpen, ontstaan uit het vruchtbeginsel) alle zaden verschilende genetische kenmerken hebben.
Waarom gebruiken we zaad: vooral als we nieuwe soorten brugmansia’s willen maken, wat dan ook een uitdaging op zich is.

Het zaaien

Gemakkelijk gaat dat allemaal niet, de omhulde zaden moeten eerst van hun kleedje worden ontdaan, vooraleer ze gezaaid kunnen worden.
Kiemingstijd verschilt van soort tot soort, sommigen hadden twee weken nodig, anderen vier maanden.
De wintermaanden…het begin: het zaaien, het uitplanten, verplanten….

Brugmansia kwken, het weken van het zaad

het weken van het zaad

het gekuisd zaad

het gekuisd zaad

het zaaien

het zaaien

brugmansia kweken jonge zaailingen

jonge plantjes

Wordt vervolgd met vermeerdering door stekken.

Reacties gesloten